Drónozz okosan!

Nagy divat lett mostanában a drónozás. Néhány hete megjelentek a sajtóban mindenféle hírek, híresztelések, miszerint a drón eregetésnek nagyon komoly szabályai vannak/lesznek és ezek be nem tartása esetén, jól meg is büntethetnek.

drone

A pilóta nélküli repülőgép (angolul Unmanned Aerial Vehicle, UAV, am. „személyzet nélküli légi jármű”, vagy Remotely Piloted (Aerial) Vehicle, RPV, am. „távolról irányított (légi) jármű”, vagy drón (az angol drone = here (méh) szóból) elsősorban katonai feladatokra alkalmazott olyan repülőeszköz, mely valamilyen ön- vagy távirányítással (leggyakrabban a kettő kombinációjával) rendelkezik, emiatt fedélzetén nincsen szükség pilótára. Amennyiben katonai célokra használják, a harci robotok egyik fajtája. [Wikipédia]

Itt elég jól össze van szedve a lényeg: http://acrsa.org/hu/index.php/jogszabalyi-koernyezet/a-legi-felvetelezes-szabalyai

Eszerint a drónózáshoz ezek az engedélyek szükségesek:

  • Pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó tevékenységi engedély a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától
  • Eseti légtér engedély a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától
  • Távérzékelési engedély a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatalától

Jelenlegi szabályozás nem tesz különbséget a pilóta nélküli légi járművek között, vagyis minden olyan légijármű pilóta nélküli légijárműnek minősül, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi.

Nyilván ezeket a szabályokat nem igazán lehet betartani, de vannak viszont olyan íratlan szabályok, amik könnyű, ésszerű betartásával, elkerülhető a baj:

  • ne drónozz lakott terület fölött,
  • kerüld a repülőtereket és azok 5 km-es környékét
  • kerüld az iparterületeket (gyárak, erőművek, stb),
  • kerüld védett objektumokat (katonai, rendészeti, stb)
  • ne zavarj senkit a tevékenységében,
  • ne lépj be mások privát szférájába

Persze így is esélyed van arra, hogy valaki belénk köt, megfenyeget, feljelent. Az a baj, hogy a jogszabályaink csak kullognak a technológia mögött, ha esetleg hátulról valamennyire felzárkóznának (addigra újból lemaradta), olyan szabályokat próbálnak ránk erőltetni, amik gyakorlatilag ellehetetlenítik az új technológiák használatát. És ez nem csak a drónokra vonatkozik.

A legjobb az lenne, hogy ha olyan (hobbi) kategória, aminél limitálva lenne a repülési magasság, mondjuk olyan 100 méterben, a felszállósúly kb 1500 grammig (ebbe még a manapság népszerű DJI Phantomok is beleférnek). A többi, nagyobb, komolyabb gép meg legyen lajstrom köteles.

Jó, értem én, hogy miért vannak ezek a szabályok. Ezeknek a kütyüknek a nem megfelelő használata elég komoly biztonsági kockázatot jelent. Ezekkel a végfelhasználó sokszor nincs tisztában, úgy ahogy a jogszerű használat feltételeiről. A jogszabályok ismeretének hiánya tudjuk, hogy nem mentesít azok hatálya alól, úgyhogy a forgalmazóknak fel kellene hívni erre a figyelmet. Elvégre lőfegyvert se lehet csak úgy venni, hogy bemegyek a boltba, leveszem a polcról, kifizetem, és már megyek is a rétre lövöldözni. Annak a mini kopternek a dobozában, amit legutóbb vettünk egy elég nagy játékboltban, még magyar nyelvű leírás sem volt.

Címkék: